Претставничкиот дом на парламентот на Федерацијата на БиХ на 23 јуни усвои Декларацијата за заштита на реките и гласаше за заклучок за целосна забрана за изградба на мали хидроцентрали (МЕК) на целата територија на ФБиХ. Овој заклучок и дава на Владата на ФБиХ период од три месеци да го анализира законодавството и да предложи измени што ќе овозможат спроведување на оваа забрана во пракса.

Ова е голем успех за сите активисти собрани во Коалицијата за заштита на реките од БиХ. Во последниве години, активистите на коалицијата ги бранеа реките и потоците на кои пораснаа со сите расположиви средства, правни алатки, блокади и јавни протести.

Во очи на парламентарните избори ги повикуваме сите идните лидери да земат пример од нашиот сосед и да се заложат за носење на ваква современа европска одлука во нашата држава која ќе стави крај на штетните хидроцентрали.

Линк до целосниот текст