Претставничкиот дом на парламентот на Босна и Херцеговина усвои Декларација за заштита на реките и заклучок со кој се забрани изградба на мали хидроцентрали!

Претставничкиот дом на парламентот на Босна и Херцеговина усвои Декларација за заштита на реките и заклучок со кој се забрани изградба на мали хидроцентрали!

Претставничкиот дом на парламентот на Федерацијата на БиХ на 23 јуни усвои Декларацијата за заштита на реките и гласаше за заклучок за целосна забрана за изградба на мали хидроцентрали (МЕК) на целата територија на ФБиХ. Овој заклучок и дава на Владата на ФБиХ период...
Во ера на климатски промени, кој природен ресурс треба да го зачуваме?

Во ера на климатски промени, кој природен ресурс треба да го зачуваме?

Одличен текст на еминентниот весник Huffpost кој дава преглед на проблемот со хидроцентралите во Националниот парк „Маврово“ и сагата на жителите на Жировница. Линк до целосниот текст Huffpost   ...